İlkokul yıllarımın hamur işi :) okul kantininde yuvarlak şekilde satılırdı... tenefüslerde ya mutlaka şalgam ya da biberli ekmek midemizi bayram ettirirdi :) yıllar geçti hala vazgeçmedik biberli ekmekten. Hatay'a ait bir hamur işi... mutlaka farklılıklar gösteriyordur ama ortak payda yumuşacık bir ekmek ve üzerinde ise vazgeçemeyeceğiniz biberli bir sos :) reklam repliği gibi oldu :) afiyet olsun...
- 1.5 su bardağı süt
- yarım su bardağı su
- 1 su bardağından az yağ
- 1 paket toz maya
- 1.5 yemek kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
- yarım kilo kırmızı biber (al biber)
- 1 iri boy kuru soğan
- sıvı yağ
- tuz, pul biber
- yarım çay bardağı susam
Yapılışı
- Un ve mayayı genişçe bir kapta karıştırın. Ortasını açın ve şekeri koyun.
- Bu sırada bir cezvede süt ve suyu karıştırarak ılıtın. Ilıdıktan sonra şekerin üzerine dökün ve karıştırmaya başlayın.
- Karıştırmaya başladığınız esnada yağı ve tuzu ekleyip yoğurun.
- Ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru en az 1-2 saat mayalanmaya bırakın. (ben biberliği ekmeği sabah yapacağım için geceden yaptım ve mayalanmaya bıraktım)
- Mayalandıktan sonra, büyük ve derin fırın kabını yağlayın ve hamuru eşit kalınlıkta yayın.
- Üzerine hazırladığınız sosu yayın ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. (çabuk pişen bir hamur işidir arada sırada kontrol etmenizi tavsiye ederim)
- 1 iri boy soğanı küçüp küpler halinde doğrayın ve kızdırılmış yağda kavurun.
- Soğanlar kavrulduktan sonra ince ince doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin ve diriliğini yitirdiklerinde salçasını, tuzunu ve acı olsun isterseniz kırmızı pul biberini ekleyin.
- İndirmeye yakın susamını da ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakın.
AFİYET OLSUN...
0 yorum:
Yorum Gönder