Pages

22 Aralık 2013

BİBERLİ EKMEK

Gönderen bengibi benimgibi zaman: 11:50
 
İlkokul yıllarımın hamur işi :) okul kantininde yuvarlak şekilde satılırdı... tenefüslerde ya mutlaka şalgam ya da biberli ekmek midemizi bayram ettirirdi :) yıllar geçti hala vazgeçmedik biberli ekmekten. Hatay'a ait bir hamur işi... mutlaka farklılıklar gösteriyordur ama ortak payda yumuşacık bir ekmek ve üzerinde ise vazgeçemeyeceğiniz biberli bir sos :) reklam repliği gibi oldu :) afiyet olsun...
 
 
Malzemeler
  • 1.5 su bardağı süt
  • yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından az yağ
  • 1 paket toz maya
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
Sosu için
  • yarım kilo kırmızı biber (al biber)
  • 1 iri boy kuru soğan
  • sıvı yağ
  • tuz, pul biber
  • yarım çay bardağı susam

Yapılışı
  1. Un ve mayayı genişçe bir kapta karıştırın. Ortasını açın ve şekeri koyun.
  2. Bu sırada bir cezvede süt ve suyu karıştırarak ılıtın. Ilıdıktan sonra şekerin üzerine dökün ve karıştırmaya başlayın.
  3. Karıştırmaya başladığınız esnada yağı ve tuzu ekleyip yoğurun.
  4. Ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru en az 1-2 saat mayalanmaya bırakın. (ben biberliği ekmeği sabah yapacağım için geceden yaptım ve mayalanmaya bıraktım)
  5. Mayalandıktan sonra, büyük ve derin fırın kabını yağlayın ve hamuru eşit kalınlıkta yayın.
  6. Üzerine hazırladığınız sosu yayın ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. (çabuk pişen bir hamur işidir arada sırada kontrol etmenizi tavsiye ederim)
Sosu için:
  1. 1 iri boy soğanı küçüp küpler halinde doğrayın ve kızdırılmış yağda kavurun.
  2. Soğanlar kavrulduktan sonra ince ince doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin ve diriliğini yitirdiklerinde salçasını, tuzunu ve acı olsun isterseniz kırmızı pul biberini ekleyin.
  3. İndirmeye yakın susamını da ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakın.

AFİYET OLSUN...





0 yorum:

Yorum Gönder

 

ben gibi benim gibi...hayat gibi... Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review